کمپانی اپل بهتازگی ویدیویی را در اکانت WeChat خود برای مخاطبان چینی منتشر کرد. در این تبلیغ یک دقیقهای، بازیگر و کونگفوکار «دانی ین» بازیگر «جان ویک» هنرنمایی میکند؛ او هر کسی را که قصد جاسوسی از موبایل کاربران اپل را داشته باشد، به باد کتک میگیرد!
در ابتدای ویدیو، یک کارمند اداری را میبینیم که سعی میکند در گوشی آیفون یکی از همکاران خود، سرک بکشد؛ اما دانی ین وارد عمل میشود و جلوی این کار را میگیرد. در ادامه هم او با فنون رزمی مختلف، از درز دادههای شخصی کاربران و رویت شدن این اطلاعات توسط دیگران، جلوگیری میکند.
این ستاره رزمیکار که در مجموعه فیلمهای Ip Man ایفای نقش کرده، یک کت و شلوار مشکی رنگ، منقش به لوگوی تغیریافته اپل (بهشکل قفل) به تن دارد. در واقع، اپل میخواهد بگوید که بهخوبی از اطلاعات شخصی کاربران حفاظت میکند؛ چه دادههای مربوط به فیس آیدی و گالری باشد، چه اپ سلامتی و چیزهای دیگر!
این ویدیو بیش از ۱۰۰ هزار بار در پیج ویچت اپل و بیش از ۵۰ هزار بار در اکانت شخصی دانی ین دیده شده است. خیلیها ابتکار بهخرج داده شده در این تبلیغ را ستودهاند؛ با این حال، بعضیها هم با اشاره به سابقه لکهدار اپل در حفاظت از حریم خصوصی کاربران، به آن واکنش نشان دادهاند.
بهعنوان مثال، اسناد محرمانهای که ادوارد اسنودن در سال 2013 منتشر کرد، حاکی از آن بود که آژانس امنیت ملی ایالات متحده، از طریق یک برنامه مخفی بهنام Prism، میتواند به دادههای نگهداری شده توسط گوگل و اپل دسترسی پیدا کند. البته اپل منکر دسترسی مستقیم ارگانهای دولتی به سرورهای خود شده است.
در سال ۲۰۱۶ هم وقتی که این کمپانی از درخواست FBI برای باز کردن قفل گوشی یک متهم به تیراندازی در کالیفرنیا امتناع کرد، جنجالی بهپا شد.
جالب اینجاست که ظاهرا در چین، اپل حق مالکیت دادههای کاربرانش را به یک شرکت دولتی، موسوم به GCBD واگذار کرده است. برخی کاربران چینی هم از دریافت پیامهای ناخواسته و اسپم از طریق iMessage نالان هستند؛ یک سرویس پیامرسان که مختص دستگاههای اپل است. در برخی نظرسنجیها نیز، کاربران زیادی از عدم اعتماد خود به سیاستهای حریم خصوصی اپل خبر دادهاند.
بههرحال این ویدیوی تبلیغاتی در حالی برای مخاطبان چینی منتشر شده که طی سالهای اخیر، نگرانی آنها درباره امنیت حریم خصوصی خود، رو به افزایش است. دولت اما سعی کرده با اقداماتی، خود را آدم خوبه ماجرا نشان دهد. بهعنوان مثال، وزارت فناوری اطلاعات چین از سال ۲۰۱۹، بیش از ۲۵۰۰ اپلیکیشن را که گفته شده بهطور غیرقانونی در حال جمعآوری اطلاعات کاربران یا اخذ مجوزهای دسترسی ناموجه بودهاند، نشانگذاری کرده است.